Activiteit

Schaduwgezichten

Vooraf

Schaduwgezichten, een leuke activiteit voor de donkere dagen

Speluitleg

Zorg dat het wat donkerder gemaakt is in de ruimte waar de activiteit plaats zal vinden. Hang een groot papier (kleur naar keuze) op de muur en een lamp op bijvoorbeeld de tafel. Laat het kind waarvan de schaduw gemaakt wordt met de zijkant van zijn of haar gezicht gericht naar het blad staan. Op het vel papier trekt een ander kind (met hulp van de pedagogisch medewerker) de lijnen van de schaduw over. De grotere kinderen kunnen zelf hun eigen schaduw uitknippen als hij klaar is. Daarna wordt de schaduw op een andere kleur blad geplakt.

Spelbegeleiding

De kinderen hebben vaak wat moeite met stil staan, een hand van een leidster op hun hoofd helpt hierbij. Het overtrekken van de schaduw is best lastig, deze taak is voor de oudste kinderen of voor de leidster.Ga tijdens de activiteit in gesprek over het begrip 'schaduw' en leg uit dat een zijaanzicht van het gezicht 'profiel' wordt genoemd.

Afsluiting

Het is leuk om alle resultaten bij elkaar te hangen zodat er een soort van 'wall of fame' ontstaat. Knip wat sterren uit en de kinderen voelen zich direct bekende Nederlanders

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Het is fijn om een ruimte te gebruiken die donker gemaakt kan worden.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

  • verschillende kleuren papier
  • zwart papier
  • wit potlood
  • plakband
  • bureau/staande lamp
  • schaar
  • lijm

Omgang met risico's

Pas op, want sommige lampen (bijvoorbeeld zonder lampenkap) worden erg warm. Ook moet je goed opletten als de kinderen gaan knippen.

Ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling: samen spelen, elkaar helpen, 'erbij horen' doordat de schaduwen allemaal bij elkaar komen te hangen op hun groep.

Cognitieve ontwikkeling: de kinderen leren hoe je een schaduw kunt maken en wat 'profiel' betekent.

Motorische ontwikkeling: de fijne motoriek wordt geoefend tijdens het tekenen en knippen.

Variatiemogelijkheden

Gebruik van verschillende kleuren papier of bijvoorbeeld. In plaats van gezichten voorwerpen gebruiken denk dan bijvoorbeeld aan een hart vorm etc.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Cognitieve ontwikkeling

Spelgebied: Kunst en knutselen

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 1 - 40 kinderen

Leeftijd: 4 - 12 jaar

Door: WolvenSDK

Schaduw profiel

Schaduw profiel