Activiteit

Gezonde fruit krokodil.

Vooraf

Vooraf maak je een gezonde fruit krokodil of een grote foto van een gezonde fruit krokodil. Zodat de kinderen kunnen zien wat de bedoeling is.

Alle benodigheden alleen of samen met de kinderen kopen in een supermarkt. Als je er voor kiest om het samen te doen geeft dat wel iets extra's aan de activiteit.

Activiteit uitleg

Aan de kinderen op de BSO wordt s'middags fruit aangeboden. Het is voor de kinderen erg leuk om het fruit moment op een andere manier aan te bieden dan normaal. De kinderen krijgen een voorbeeld of een plaatje te zien wat de bedoeling is van de opdracht. Alle benodigdheden zet je samen klaar op een grote tafel zodat het overzichtelijk is. Het is dan erg leuk en leerzaam voor de kinderen als de activiteit niet helemaal wordt beschreven zodat ze zelf ook inbreng /fantasie kunnen gebruiken bij het maken van de gezonde krokodil.Het is wel handig om de kinderen een aantal minuten te geven voor de opdracht.( De overige kinderen van de groep hebben trek als ze uit school komen.)Het is afhankelijk van de groepsgrootte hoeveel je moet maken en hoeveel kinderen er zijn die de opdracht willen uitvoeren.

Spelbegeleiding

Dit is een activiteit voor de oudste kinderen van de bso.

Het is van belang dat je het goed uitlegt van te voren en een voorbeeld hebt om ze een duidelijk idee te geven wat de bedoeling is van de opdracht. Een activiteit begeleiden is natuurlijk altijd nodig, maar de kinderen kunnen ook elkaar helpen. Ze leren ook een hoop van elkaar. Laat de kinderen wel zoveel mogelijk zelfstandig aan het werk gaan. Laat ze un eigen fantasie en ideeen verwerken. Let wel goed op de hygiene!

Afsluiting

Als de krokodil(of andere dieren) klaar is. Dan kunnen alle kinderen aan tafel gaan zitten om de opdracht gelijk te bekijken en op te eten.We bespreek de activiteit met de kinderen: vonden ze het leuk om te doen? Wat vonden ze leuk ? Zijn ze tevreden met het resultaat? Is het lekker! Houd de nabespreking kort. Zorg wel dat alle kinderen aan het woord komen. En dan EET SMAKELIJK. Het is wel erg leuk om een foto te maken en die te mailen naar de ouders of op de website te zetten, zodat de kinderen het resultaat kunnen laten zien!

Als de kinderen klaar zijn even gezamenlijk opruimen.

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Het is het beste om hem binnen te doen maar buiten kan ook. Zorg dat de activiteit gegeven wordt aan een tafel( die schoon is).

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

Benodigdheden voor de Gezonde Fruit krokodil:

*1 komkommer

*cocktailprikkers

*fruit, augurken,tomaat,kaas

*amandelen

*messen,

*een groot bord om het op te serveren.

Omgang met risico's

De kinderen van tevoren uitleggen dat ze goed om moeten gaan met de messen. Duidelijke afspraken maken met betrekking tot de veiligheid en hygiene.De kinderen kunnen zich snijden met het mes. Prikken met de cocktail prikkers.

Ontwikkeling

Zoals eerder beschreven is het een opdracht voor de oudere doelgroep van de BSO. De kinderen hebben voor deze activiteit hun fijne motoriek nodig. Ook is het belangrijk dat ze geconcentreerd bezig zijn.Ze maken  de opdracht na van een voorbeeld en daar voor is inzicht nodig ze moeten goed de informatie kunnen verwerken.

Variatiemogelijkheden

Met fruit kunnen er zoveel dingen gemaakt worden.

Muizen eten kaas,egeltje op een schaal  enz......

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Creatieve ontwikkeling

Spelgebied: Koken

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 1 - 10 kinderen

Leeftijd: 8 - 12 jaar

Door: Bsotoermalijn