Activiteit

Grappige waterproefjes

Vooraf:

Zet alle materialen klaar op tafel, at maakt de kinderen al lekker nieuwsgierig.

Speluitleg:

Het zijn twee kleine en simpele proefjes, makkelijk voor tussendoor met een ontzettend leuk resultaat! Leg uit wat zinken en drijven is, weet iemand al wat dat betekent? Wat is zwaar en wat is licht? Pak de rozijntjes erbij, zijn die licht of zwaar. Geef de kinderen een paar rozijntjes in de hand. Kunnen die rozijntjes zinken of drijven? Vul vervolgens het potje met spa rood. Wat zou er gebeuren als de rozijntjes in het potje worden gedaan? De rozijntjes gaan in het potje en kijk wat er gaat gebeuren. De rozijntjes zinken even, in de plooitjes gaan de gasbubbeltjes zich vasthechten en dat zorgt ervoor dat ze naar boven drijven. Eenmaal boven, klappen de bubbeltjes en zinken ze weer! Dit herhaalt zich een paar keer. Het volgende proefje is ook erg grappig. Vul een schaaltje met maïzena en een beetje water, niet teveel want het mag niet te waterig worden maar ook niet te droog. Roer goed tot alle maïzena in een papje is veranderd. Wie weet wat maïzena is? En wie kan vertellen wat er gebeurd als je op het papje gaat kloppen? De maïzena is hard als je er op gaat kloppen maar je moet het wel snel doen. Ga je heel langzaam met je vinger erin dan wordt de maïzena weer vloeibaar. Pak een beetje uit het bakje en leg het op je hand, draai nu snel een balletje. Stop je dan wordt het weer vloeibaar.  Leg wel placemats neer want het kan rommelig worden!

Spelbegeleiding:

Leg alles stap voor stap, uit maar laat de kinderen wel meehelpen waar ze kunnen. Oudere kinderen kunnen dit uiteraard allemaal zelf hoewel je wel een oogje in het zeil moet houden.

Afsluiting

Vraag de kinderen wat ze ervan vonden. Was het leuk en wat was het allerleukst? Kunnen ze dit thuis ook doen en uitleggen? Willen ze het nog wel eens een keertje doen? Zet de potjes en schaaltjes op een centrale plek zodat ze het nog aan hun ouders/ verzorgers kunnen laten zien en vertellen!

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte:

Doe de proefjes met kleine groepjes aan tafel zodat iedereen het kan zien en meedoen.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik:

Wat heb je nodig:

-een glazen potje

-spa rood

-rozijntjes

-maïzena

-water

-een schaaltje

-placemats

Niet gooien of kliederen, goed luisteren naar de aanwijzingen.

Omgang met risico's:

Niet in je mond stoppen!

Ontwikkeling:

Cognitieve ontwikkeling, wat voel je, wat gebeurt er en waarom?

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Cognitieve ontwikkeling

Spelgebied: Techniek en wetenschap

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 1 - 5 kinderen

Leeftijd: 4 - 12 jaar

Door: Smaragd