Activiteit

Waar is de muis?

Vooraf

Zet de kinderen in de kring. Pak een speelgoedmuis, dit kan een knuffel zijn maar bijvoorbeeld ook een speelmuisje voor de kat etc.

Speluitleg

Het spel heeft hetzelfde principe als het koud-warm spelletje. Lees het versje voor: lief klein muisje helemaal alleen, grijs en bang waar is zij nu heen? Lieve kleine muis ..... wie brengt haar nu thuis? Vervolgens gaat er 1 kindje naar de gang en een ander gaat het muisje verstoppen. Het kind van de gang wordt gehaald en moet het muisje zoeken. Door middel van piepgeluiden helpen de anderen het muisje te zoeken, hard piepen is dichtbij (warm) en zacht piepen is ver weg( koud)

Spelbegeleiding

Dit is makkelijk te doen als je alleen bent. De kinderen maken zelf een kring. Leg het spel uit. De pedagogisch medewerker kiest de kinderen uit die naar de gang moeten en die gaan verstoppen (structureren en grenzen stellen). Help hier en daar met het zoeken, mochten ze er niet uit komen .

Afsluiting

Geef complimenten voor het zoeken en vinden van de muis. Vraag of ze het leuk vonden,was het moeilijk of juist makkelijk (sensitieve responsiviteit )

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Hoe meer kinderen hoe groter de kring moet worden dus hoe meer ruimte je nodig hebt.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

Verstop de muis. Niet te moeilijk, niet ergens in. Niet gooien. Niet stiekem gluren, maak regels en leg ze uit. (structureren en grenzen stellen)

Omgang met risico's

De kinderen in de kring blijven of zitten of staan maar niet rondlopen. Niet rennen.

Ontwikkeling

Cognitieve ontwikkeling: versje leren, verschil dichtbij en ver weg en de link met het piepen (hard en zacht). spelontwikkeling: De aanwijzingen in het versje opvolgen, elkaar helpen door middel van piepgeluiden. Wanneer ben je er dicht bij en wanneer niet?

Variatiemogelijkheden

Je kunt van alles laten zoeken. Ook in bepaalde thema's kun je ze iets laten zoeken. Speurspel, het ene leidt naar het andere.Je kunt ook met alle kinderen tegelijk gaan zoeken en dat de pedagogisch medewerker de geluiden maakt.

Achtergrondinformatie

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Cognitieve ontwikkeling

Spelgebied: Sport en spel

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 4 - 20 kinderen

Leeftijd: 4 - 6 jaar

Door: Bsotoermalijn